Aspartam: Kanserojenlik ve Sağlık Etkileri

yapay tatlandırıcı aspartam

Aspartam hakkında bilgi. Aspartam kanserojen mi? Aspartamın sağlık etkileri nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gelecek ay yapay tatlandırıcı aspartamı "insanlara kanserojen olabilir" kategorisine dahil etmeyi planladığı açıklandı. DSÖ, Cenevre merkezli olarak faaliyet gösteren bir kuruluş olup, alacakları bu kararın büyük bir tartışma yaratması beklenmektedir.

Temmuz ayında duyurulması beklenen bu karar, Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından alınacaktır. IARC, çalışmalarını tamamlamış ve bugüne kadar yapılan tüm araştırmaları incelemiştir. IARC'ın benzer maddelerle ilgili kararları daha önce birçok dava ve yasal süreç tetiklemiş ve birçok şirket bu "riskli" maddeleri ürünlerinden çıkarmıştır.

ABD ve Avrupa'daki düzenleyici kurumlar da bir yetişkinin 60 kilogram ağırlığındayken 12 ile 36 kutu gazlı içecek tüketmesi durumunda risk altında olabileceğini duyurmuştur.

Aspartam, en tartışmalı tatlandırıcılar arasında yer almaktadır. Bu madde hakkında zararlı olup olmadığı, hangi yiyeceklerde bulunduğu ve hastalıklara yol açıp açmadığı gibi konular araştırılmaktadır.

Aspartam, aspartil-fenilalanin-1-metil ester adlı bir tatlandırıcıdır. Kimyasal olarak aspartat ve fenil alanin aminoasitlerinin bir metil esteridir. Şekerden 180 kat daha tatlıdır ve 1965 yılında James M. Schlatter tarafından keşfedilmiştir. ABD'de 1974'te kullanımı onaylanmış olsa da güvenilirliği uzun süre tartışmalara konu olmuştur.

Bugüne kadar yapılan araştırmalar, aspartamın güvenli kullanıldığındasağlık açısından herhangi bir risk taşımadığını göstermiştir. Bununla birlikte, bazı çalışmalar aspartam tüketiminin obezite, diyabet, beyin fonksiyonları üzerinde olumsuz etkiler, baş ağrısı, kanser ve diğer sağlık sorunlarıyla ilişkili olabileceğini öne sürmüştür. Ancak, bu çalışmaların sonuçları çelişkilidir ve insanlar üzerinde doğrudan etkileri kanıtlanmamıştır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve diğer sağlık otoriteleri, mevcut verilere dayanarak aspartamın genel olarak güvenli olduğunu belirtmektedir. Aspartamın günlük kabul edilebilir alım miktarı (ADI) belirlenmiş ve bu sınırlar dahilinde kullanılması durumunda sağlık riski taşımadığı kabul edilmiştir.

Aspartamla ilgili endişeleriniz varsa veya özel bir sağlık durumunuz söz konusu ise sağlık uzmanınızdan danışmanlık almanız önemlidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski